top of page

Hobi bahçenizde yetiÅŸtirebileceÄŸiniz sebzeler...

Bu kısımda yazılı bilgiler herhangi bir makaleden birebir alıntılanmamış olup; deÄŸiÅŸik kaynaklardan yapılan araÅŸtırmalar ve  kendi hobi bahçem için hazırlamış olduÄŸum kısa bilgi notlarımın derlemesidir. Bu kaynaklar; Tarım Bakanlığı, Tarım Bakanlığına baÄŸlı  Ä°l Müdürlüklerinin neÅŸriyatları ile akademik yayınlardan oluÅŸmaktadır. Hobi bahçeciliÄŸinde esas amaç yetiÅŸtirilen ürünün ticari deÄŸeri deÄŸil; bizzat o ürünün yetiÅŸtirilmesinde harcanan emek, zaman, alınan haz ve kazanılan tecrübedir. Dolayısıyla bu kısımda; dekarda kaç kg. azotlu gübre kullanılmalı, ne kadar fosfat verilmeli, potasyum eksikse ne olur, verim/maliyet vb. gibi teknik kriterler filitrelenmiÅŸtir.  Genel olarak hobi bahçeciliÄŸi için oluÅŸturulmuÅŸ bilimsel analizden uzak kısa ve faydalı bilgi notlarıdır. 

 

Bilgilerinize... 

 

 

 

Domates:

Domates sebzesi için uygun mevsim ve toprak ÅŸartları göz önünde bulundurulduÄŸunda ülkemizin hemen her yerinde rahatça yetiÅŸtirilebileceÄŸi söylenebilir. Taze tüketiminin yanı sıra yemeklerde ve konservelerde çokça kullanılıyor olması domatesi hobi bahçelerinin vazgeçilmezleri arasında ilk sıralara taşımaktadır.

​

18-21 derece,  polenin çimlenmesi ve döllenmenin meydana gelebilmesi için optimum sıcaklık aralığıdır.

10 dereceden düÅŸük 38 dereceden yüksek sıcaklıklar polenin çimlenmesi ve döllenmenin olmasını güçleÅŸtirir.

 

Sıcaklık 14 derecenin altına düÅŸtüÄŸü zaman olgunlaÅŸma gecikir ve verim çok azalır. Domateste normal bir geliÅŸmenin meydana gelebilmesi için en uygun sıcaklık 15-20 derecedir. -2 derecenin altında bitki tamamen zarar görür. Yaz aylarında meydana gelen aşırı sıcaklar ile sonbaharda görülen sıcaklık düÅŸüÅŸleri meyve tutumunu olumsuz etkiler.

 

Hava sıcaklığının optimum aralıklarda uzun süreli ve deÄŸiÅŸkenlik göstermediÄŸi dönemlerde ürün kalitesi ve verim artar.

 

Aşırı sıcak-rutubetli havalar domates sebzesinde deÄŸiÅŸik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmakla beraber aşırı sıcak-kuru havalar da çiçek dökümüne yani verim azalmasına sebep olmaktadır.

 

Domates baÅŸlıca üç ÅŸekilde yetiÅŸtirilmektedir.

1) DoÄŸrudan tohum ile yetiÅŸtiricilik,

2) Fide ile yetiÅŸtiricilik,

3) Aşı ile domates yetiÅŸtiriciliÄŸidir.

 

Geleneksel usullere baÄŸlı kalınarak tohumdan yetiÅŸtirilebileceÄŸi gibi meyve verimini arttırmak, raf ömrünü uzatmak, çeÅŸitliliÄŸi arttırma gibi amaçlarla da hazır fidelerle ÅŸaşırtma usulü yetiÅŸtirilebilir. Domates

​

Hıyar:

Domates gibi ılıman iklim sebzesidir. Çimlenme ideal sıcaklık aralığı 11-18 derece arasıdır. Sıcaklık yükseldikçe çimlenme hızı artar. Sıcaklık sıfır derecenin altına düÅŸtüÄŸünde bitki zarar görür.

 

VerimliliÄŸi arttırmak için  su tutma kabiliyeti yüksek, organik yönden zengin, zengin tınlı, kumlu tınlı ve gübrelenmiÅŸ topraklarda bol sulama yapılmalıdır.  Sulama yetersiz yapılırsa meyve acılaşır ve verim düÅŸer.  Hobi amaçlı hıyar yetiÅŸtiriciliÄŸinde her sene dikim yapılacak alanın deÄŸiÅŸtirilmesi yerinde olur.  Hıyarın kök derinliÄŸi 20-25 cm derinliÄŸe kadar indiÄŸinden bu seviyede bitki besin maddelerinin azalmasından dolayı aynı yerde ekim yapılması verimi olumsuz etkiler. Hobi bahçeciliÄŸinde genel olarak tüm sebzelerde olduÄŸu gibi hıyar yetiÅŸtiriciliÄŸinde de münavebeli tarım yapılması verimlilik açısından önemli bir husustur. 20-25 cm derinliÄŸe kök salan hıyar gibi sebzelerin yerine bir sonraki sene domates, kavun, karpuz gibi daha derinlere kök salan sebzelerin dikilmesi daha uygundur. 

​

Ekimi geleneksel usullerle yapılacaksa tohum ekimi iklim ÅŸartlarına göre soÄŸuklar biter bitmez hemen yapılmalıdır. Hıyarın meyve tutumu sırasında çok suya dolayısıyla nemli topraÄŸa ihtiyacı olacağından meyve tutumu zamanı kurak dönemlere kalmaması için bahar başında, soÄŸuklar geçer geçmez (don tehlikesi kalktıktan sonra) tohum dikimi yapılmalıdır.  Hıyar köklerinin iyi geliÅŸimi için toprak sonbaharda ve dikim öncesinde iyice havalandırılmalıdır. Açılan çukurlara 3-4 tohum atılır bu tohumların üstüne 3-4 cm toprak atılıp hafifçe bastırılır. Tohumlar dikimden 1-2 gün önceden hafif nemlendirilirse çimlenme oranı artar. GeliÅŸim döneminde bu çukurlardan çıkan ve geliÅŸimi diÄŸerlerine göre daha güzel olanlar bırakılır, diÄŸerleri seyreltilir. Bu çukurlar toprağın verimliliÄŸine göre tek sıralı dikimlerde geniÅŸliÄŸi 50-60 cm geniÅŸliÄŸinde masuralara, çift sıra dikimlerde 80-120 cm geniÅŸliÄŸindeki masuralara açılmalıdır.  

​

Fide yetiÅŸtirme usulü hıyar yetiÅŸtiriciliÄŸi daha fazla masraflıdır ama  daha erken verim verir. Dikim aralığı aynıdır. Fide dikimi yapıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Meyve tutum zamanında kadar çok olmamakla birlikte en fazla birkaç sefer su verilmelidir ama meyve tutumu olduktan sonra hıyar sebzesinin dibi nemli tutulmalıdır.

​

Bitki boyu 8-10 cm olunca ilk çapası, geliÅŸim süresince de 2-3  haftada bir çapalanmasında fayda vardır. Çapa yapılırken köklerin yüzeyde olduÄŸu unutulmamalı ve derin çapa yapılmamalıdır.  Bitkinin geliÅŸim dönemi ile birlikte  boÄŸaz doldurması yapılmalıdır.  Kök geliÅŸimi  ve daha saÄŸlıklı bitki geliÅŸimi için faydalıdır. Askıya alınma döneminden sonra daha iyi ışık ve hava alabilmesi için budama yapılmalıdır. Budamada tek gövdeye bırakılacağı gibi mevsime ve iklime göre yan dalların ucu alınarak da yapılabilir.

​

Hobi bahçelerinde en sık karşılaşılan hastalığı küllemedir.  Fungusit türü ilaçlarla ve kükürtle uygulayarak mücadele edilebilir.

 

Biber:

Sivri Biber, Çarliston Biber, Ä°ri Kırmızı Biber, Dolmalık Biber, Konik Biber,  Domates Biberi gibi birçok çeÅŸidi bulunmaktadır.

 

Biber de domates, hıyar gibi  Ä±lıman iklim sebzesidir. Çimlenme sıcaklık aralığı 15-32 derecedir -2, -3 derecelerde bitki tamamen zarar görür.  

 

Ekimi geleneksel usullerle yapılacaksa tohum ekimi iklim ÅŸartlarına göre soÄŸuklar biter bitmez yapılmalıdır. Fide dikimi yapılacaksa don tehlikesi tamamen kalktıktan sonra yapılmalıdır. 

​

Su tutma kabiliyeti yüksek, organik maddece zengin, tınlı, kumlu tınlı, killi tınlı topraklarda yetiÅŸtirilebilir.

​

Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak ÅŸekilde dikilir. Yerleri çapa ile açıldıktan sonra dikim iÅŸlemini müteakip hafifçe bastırılır. Ä°lk dikimde can suyu verilmelidir. Can suyu verildikten 10-15 gün sonra ancak sulanmalıdır. Aşırı kurak geçmediÄŸi sürece meyve dökümü baÅŸlayana kadar sulamaktan kaçınılması gerekir. Meyve dökümünden sonra haftada bir kere sulama yeterli olacaktır. Sulama yaparken kök boÄŸazına su deÄŸmesinden sakınılmalıdır. Dikimden 1 hafta sonra taban toprağını gevÅŸetmek için çapa yapılmalıdır. Bitki geliÅŸim sürecine göre 1-2 hafta sonra kök boÄŸazı çapa ile doldurulmalıdır.

​

Patlıcan:

Topan, Birecik, Adana, Pala gibi çeÅŸitleri  bulunmaktadır.

Sıcak iklim sebzesidir. -1, -2 derecede bitki tamamen zarar görür. Patlıcan yetiÅŸtirilme evresinin başından hasat döneminin sonuna kadar  15 derece ile 35 derece arasında yaklaşık 6 aylık döneme ihtiyaç duyar. 

​

Toprak konusunda çok seçicidir.  Derin, yumuÅŸak geçirgen, organik ve besin maddelerince tınlı topraklarda iyi geliÅŸir ve bol ürün verir. Killi topraklardan hoÅŸlanmaz.

​

Patlıcan ekilen yere birkaç sene patlıcan ekilmemeli, baklagil türleri ile ekim nöbetine gidilmelidir.  Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiÅŸtirilecek toprağın dikimden önce yanmış ahır gübresi ile takviye edilmelidir. Fide dikimi yapılacaksa ilk cansuyundan sonra 15-20 gün süreyle su verilmez. Çiçeklenme döneminde yersiz su verilmez. Ä°lk hasat yapıldıktan sonra her toplamanın ardından sulama yapılmalıdır. Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Sulama periyodu mevsim normallerine göre haftada bir seferdir. Sulama az yapılırsa bitki geliÅŸimi yavaÅŸlar, meyve acılaşır.

​

Fide dikiminden 2 hafta sonra 1. çapa yapılır birinci çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır. Yabancı otlar yok edilir. Kaymak tabakası kırılır. Toprağı havalandırmak ve rutubeti korumak maksadıyla sıra aralarında birkaç defa çapa yapmak faydalıdır.

 

Danaburnu fideleri kesmek suretiyle; canavar otu, bitkinin özsuyunu emmek suretiyle bitkinin zayıflamasına hatta ölümüne neden olabilir. Bunlara ilave olarak kırmızı örümcekler de baÅŸlıca zararlıları arasında sayılabilir.

​

 

 

Maydanoz:

Ilıman iklimleri seven maydanoz toprak konusunda çok seçici bir bitki olmayıp besin maddelerince zengin tüm toprak tiplerinde yetiÅŸtirilebilmektedir. 

Ekimi yapılmadan 1,2 ay önce toprak yanmış ahır gübresi ile zenginleÅŸtirilmeli ve yabancı ot temizliÄŸi yapılıp ekime hazır hale getirilmelidir.  Mevsime göre mart, nisan aylarında tohumlar ekilecek alana homojen olarak serpilir. Tohumların üstü 1-1,5 cm kadar ince toprakla örtülüp, kürekle hafifçe bastırılır.  Tohumlar çimlenmeden önce yaÄŸmurlama usulü sulanır. Genel olarak maydanoz yetiÅŸtiriciliÄŸinde en çok dikkat edilecek nokta yabancı ot temizliÄŸidir ve düzenli sulamadır. Sulama fazla yapılırsa yaprakları sararır. Bitkinin tohum olarak ekim yapılıp hasat edilecek hale gelmesi yaklaşık 2 ay sürer.

 

(Bu kısım geleneksel yöntemlerle ekim, dikim yapanların verdiÄŸi tavsiye niteliÄŸinde bilgi içermektedir.)

EÄŸer hobi bahçenizde  bu süreyi kısaltmak istiyorsanız  ekeceÄŸiniz tohumları nemlendirilmiÅŸ tınlı toprağın arasına koyup, hava geçirgenliÄŸi ne çok ne de az olan bir naylona sarıp 1 hafta güneÅŸ alan bir yerde bekletirseniz çimlenmeyi öne çekebilirsiniz.  Maydanoz tohumunun kabuÄŸu kalın olmasından dolayı kabuÄŸunu kırıp çimlenmeyi hızlandıracak temel etmenler; nem, sıcaklık, güneÅŸtir. Bu karışımı tıpkı maydanoz tohumunu eker gibi ekilecek alana homojen olarak serpip üstünü çok az kumlu tınlı toprakla örtüp, hem tohumun temas yüzeyini arttırarak çimlenme oranını yükseltmek hem de karınca ve diÄŸer tohum taşıyıcılara karşı mukavemet oluÅŸturmak için küreÄŸin arkasını ekim yapılan alana vurmak suretiyle sıkıştırma yapılır.

 

​

​

Marul:

-4, -5 derecede zarar görmeden dayanabilen serin iklim sebzesidir. Nemli ve rutubetli iklimleri sever. Kumlu tınlı ve killi tınlı arası organik olarak zengin tüm topraklarda yetiÅŸtirilebilir.

​

Kök derinliÄŸi 20-30 cm civarında olduÄŸu için toprağın üst kısmı bitki için gerekli besin maddelerini içermelidir. Münavebeli dikim yapılmazsa verimi düÅŸer.  (Marulla münavebede iyi sonuç veren bitkiler domates, kabakgiller, mısır, ıspanak, kırmızı pancar ve havuçtur.)

​

Tohum çimlendirme usulü ile yetiÅŸtirilebileceÄŸi gibi fide ile de yetiÅŸtirilebilir. Masura usulü yetiÅŸtiricilikte sıra arası 40- 80 cm olacak ÅŸekilde masuralar ayarlanır. Sıra üzeri 15-25 cm olacak ÅŸekilde dikim yapılır. Fazla derin dikim yapılmamalıdır.

​

Birinci çapa 2-3 yaprak olunca yüzeysel, ikinci çapa ise 8-10 yaprak olunca toprağı gevÅŸetmek suretiyle biraz daha derinlemesine yapılır.

​

Marul suyu çok seven bir bitkidir. Çimlenmeden hasat edilinceye kadar çok su tüketirler. Altları devamlı nemli kalmalıdır.

Marulda en sık rastlanılan hastalıklar mildiyö, külleme, dip çürüklüÄŸü ve gri çürüklük gibi hastalıklardır. BaÅŸlıca zararlısı salyangozdur.

​

​

Fasulye:

Toprak konusunda çok seçici deÄŸildir. Tınlı, kumlu tınlı ve organik madde yönünden zengin su tutma kapasitesi yüksek toprakları sever. Sırık fasülyeler bodur fasülyelere göre topraktan daha çok besin çekerler.

Ilıman klim sebzesidir. 15 derecenin altındaki sıcaklıklarda geliÅŸmesi geriler, geliÅŸme devresi için ideal sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Çiçek tutma döneminde 18-21 derece, meyve tutumundan sonraki dönem de 18-25 derece  ideal sıcaklık aralığıdır. Çiçek ve meyve tutma dönemlerinde aşırı sıcak zararlıdır.

Sıra usulü dikilebileceÄŸi gibi ocak usulü dikim de yapılabilir. Bodur çeÅŸitlerde sıra alralığı 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm dikimler idealdir. Sırık usulü dikilecek fasulyelerde ise sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri de 20-30 cm dikimle ridealdir. Ocak usulü dikilecek yerlerde  ise toprak iyice havalandırıldıktan sonra ocaklar arası 80-100 cm olacak ÅŸekilde acılan tavaların içerisine aralıklı olarak 5-7 tohum atılıp üstü 2-3 cm harç konularak kapatılmalıdır.

Ä°klim ÅŸartlarına göre deÄŸiÅŸkenlik göstemekle beraber Mart başından Mayıs sonuna kadar dikimi yapılabilir.

Çimlenmeden 1 hafta sonra ilk çapa, dallanma baÅŸlandıktan sonra ikinci çapa yapılır. Çiçek dönemi çapa yapılmamalıdır.

Danaburnu(bu zararlıyla ilaçlı kepek ile mücadele edilebilir.), fasulye böceÄŸi, yaprak bitleri, kırmızı örümcekler (Bu zararlılarla zirai ilaçlarla yani insektisitlerle mücadele edilebilir.) baÅŸlıca zararlılarıdır.

Geleneksel usullerle (tohum saklayarak) üretildiÄŸinde pas hastalığı, mozaik virüsü, kök çürüklüÄŸü görülebilir. Mücadele için ilaçlı tohum kullanılabilir. Mücadele için fungusit türü ilaçlar kullanılabilir.

​

Bamya:

DiÄŸer sebzeler gibi sadece ekimi, dikimi, verimi gibi konulara deÄŸinmeden önce sadece faydaları üzerine özel bir pasaj açmak sanırım yerinde olur. Sevenin müptelası olduÄŸu, sevmeyenin hiç aramadığı bir lezzettir bamya yemekleri.  Genelde piÅŸirilirken çıkan koyu kıvamlı sıvısından dolayı çocuklar pek sevmez ama yemeÄŸini piÅŸerken içine koyacağınız sirke ve limonla bu durumu önlemeniz mümkündür.  Ülkemizde kurutmalık, konservelik ve yemeklik olmak üzere çeÅŸitli ÅŸekillerde faydalanılabilir. Bamya sebzesi her ÅŸeyden önce oldukça besleyici ve vitaminlerle dolu olan bir sebzedir. Ayrıca lif oranı en yüksek sebzelerden biri olduÄŸundan, kan ÅŸekerini düzenleyen en ideal sebzelerden biridir. Bağırsak rahatsızlıklarına, sindirim sistemine iyi geldiÄŸi bilinir. Sıkça tüketilmesi tavsiye edilir.

​

Sultani, kınalı, çiçek  bamya gibi türleri bulunmaktadır. Ekimi bölge ve iklim koÅŸullarına göre deÄŸiÅŸmekle beraber genellikle sıcaklığın 15 derecenin üstüne çıktığı, toprağın tavlı olduÄŸu ve yaÄŸmursuz bir periyotta dikilmesi daha iyidir. Toprak tavsız aşırı kuru ise sulama yapılarak toprak nemlendirildikten sonra dikilmelidir. Bamyanın tohumunun ideal ÅŸekilde çimlenebilmesi için aşırı derine dikim yapılmamalı, toprağın üstünde kaymak tabakası oluÅŸmamalı ve tohumlar 1 gün önce nemlendirilmelidirler.  Sıra usulü dikim yapılacaksa 25-30 cm mesafe bırakılması, sıra araları için de 50 cm mesafe bırakılması idealdir. Ocak usulü, serpme usulü ekim de yapılabilir. Ä°lk yapraklar çıktından sonra seyreltme yapılabilir. Birinci çapalama  ile toprak gevÅŸetilir ve havalandırılır. 2-3 hafta sonra veya bamya fidesinin boyu 20-30 cm olduÄŸunda ikinci çapa ile  yabancı ot seyreltmesi yapılır. 

​

Bamya, susuzluÄŸa karşı dayanıklı bir bitkidir. Masura usulü dikim yapılmışsa salma sulama yapılır. Dikkat edilecek en önemli husus yaÄŸmurlama usulü sulamadan kaçınılması gerektiÄŸidir. Çünkü bamyada en sık görülen külleme hastalığına sebep olur. Meyve tutum döneminde sulanması verimi arttırır.

​

Çiçek bamyası 1-1,5 cm iriliÄŸe, Sultani Bamya 3-4 cm iriliÄŸe ulaşınca toplanmalıdır. Tohuma bırakılalanlardan hariç bu boyu geçen, bir önceki hasattan unutulan bamyalar varsa (kartlaÅŸmış olanlar)  onlarda toplanmalıdır. Çünkü bitkinin kaynaklarını tüketerek verimi düÅŸürür.

​

Bamyanın en güzel yanlarından birisi toprak konusunda çok seçici olmaması, çok fazla sulama ihtiyacı gerektirmemesi, külleme, yaprak biti ve yabancı ot ile mücadeleden baÅŸka fazlaca zirai mücadele istememesidir. Hobi bahçesi sahipleri için tevsiye niteliÄŸinde olmakla beraber; günlük, eeeen geç iki günde bir toplanması(bilhassa çiçek bamyasının), toplama iÅŸlemi sırasında parmaklara batan dikenlerle beraber ilk 3 parmakta oluÅŸan deformasyon, bamyanın vücudun açık yerlerine deÄŸen yerleri kaşındırması bamya üreticiliÄŸinin cilveleridir. Bununla beraber ipe dizmek suretiyle kurutup, kışın tüketirken yaÅŸayacağınız bu mutluluk çektiÄŸiniz meÅŸakkate deÄŸecektir. (Önceden hiiiiç sevmezdim, hobi bahçemizde kendimiz yetiÅŸtirmeye baÅŸladığımızdan beri müptelasıyım. KurutulmuÅŸ kışlık stoklarımız da full :))

​

Kabak:

Kabakları yazlık kabaklar (Sakız, Girit, Su ve Asma kabağı...), kışlık kabaklar ( Bal, Kestane ve diÄŸer iri kabaklar) ve süs kabakları ÅŸeklinde 3 grupta inceleyebiliriz.

​

Ilıman iklim sebzesidir. GeliÅŸim dönemlerinde fazla sıcakları ve soÄŸukları sevmez. Sıfır derecede zarar görür. 10 derecenin üstünde iyi geliÅŸir.  Bu yüzden açık tarla yetiÅŸtiriciliÄŸinde tohumlar don olayları bittikten sonra  dikilmelidir.  10 derecenin altında ve güneÅŸ görmeyen yerlerde geliÅŸimini tamamlayamaz. GüneÅŸ gereksinimi fazladır. Mahsule yatma döneminde ise sıcağı sever. 

Toprak konusunda çok seçici olmamakla beraber kumlu toprakları sevmez.  Hobi bahçenizde bal kabağı yetiÅŸtirmeyi düÅŸünüyorsanız  yanmış ahır gübresi bulundurmanız çok iyi olur. 

Toprak yapısı ve bitkilerin geliÅŸme durumuna baÄŸlı olarak kökler 1-1.5 m yanlara doÄŸru uzar. Yazlık kabakların kökleri toprağın 30 cm, kışlık kabaklardan Bal ve Kestane kabaklarının kökleri 1-1.5 m derinliÄŸe kadar inebilir. 

Yazlık kabaklar (Sakız ve Girit) tekli masura ÅŸeklinde yetiÅŸtirilir. (Sıra üzeri 60-80 cm, sıra arası 100-120 cm) Bal kabakları ise ocak usulü yetiÅŸtirilir. (Sıra üzeri 120-1500 cm, sıra arası 250-300 cm) Tohum, toprak tavındayken  2-3 cm derine dikilir, üzeri ince toprakla veya harçla kapatılır. Tohumun üzeri kaymaklaÅŸmamalıdır. Yaklaşık 1 hafta sonra çimlenme olur. 25-30 cm olduktan sonra ilk çapalaması yapılarak toprağın havalanması saÄŸlanır ve boÄŸaz doldurması yapılır. Yine bu dönemde sürgün uçları kesilerek bitkinin dallanması saÄŸlanır. Bitkinin geliÅŸim sürecine göre yabani otlarla mücadele etmek için ikinci, üçüncü çapa yapılır.

​

GeliÅŸim döneminde (havalar çok sıcak ve kurak gitmezse) çok fazla sulamaya gerek yoktur. Meyve tutumu olduktan sonra bilhassa meyve irileÅŸmeye baÅŸlayınca sık aralıklarla (3-4 günde bir) yapmak gerekir. Kabak bitkisinin suya gereksinimini sabah ve akÅŸamları yaprağının sarkmasından (ÅŸemsiye gibi kapanmasından) anlayabilirsiniz.

​

Yazlık sakız ve girit kabak çeÅŸitlerinde gövde dik ve yarı yatık olarak büyür. Bitki 50-100 cm’lik bir çap içinde toplu görünümdedir.   Sakız ve Girit kabakları hasat zamanı ince uzun, 10-25 cm uzunlukta ve 3-10 cm çapındadır. Kışlık bal kabakları ise uzun silindirik, yuvarlak, basık yuvarlak ve armut ÅŸekillerinde olabilir. Bal kabaklarının kabuk rengi sarı, turuncu, turuncu sarı ve turuncudur. Et rengi ise açık turuncudan koyu turuncuya kadar deÄŸiÅŸebilir. KabuÄŸu düz olanlar yanında oluklu ve dilimli olanlarda rastlanır. Ortalama meyve ağırlığı 5-60 kg arasındadır

​

Hasat olgunluÄŸuna gelmiÅŸ kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar sararıp kuruyuncaya kadar bekletilir. Mevsim sonunda sonbaharın ilk donları baÅŸlamadan ve meyve üzerine kırağı düÅŸmeden kabaklar toplanmalıdır.

​

Zirai mücadele bakımından külleme ve zararlı otlarla mücadele önemlidir.  

​

​

Karpuz:

Sıcak iklimlerde yetiÅŸir. SoÄŸuklardan zarar görür. Bitki geliÅŸim için ideal sıcaklık 12 derecenin üzeridir. Tohum dikimi don olayları tamamen geçtikten sonra yapılmalıdır.

​

Toprak olarak kumlu tınlı ve tınlı kumlu toprakları sever. Yanmış ahır gübresi ile organik olarak zenginleÅŸtirilmiÅŸ topraklar  geliÅŸimi açısından çok faydalıdır.

​

Karık usulü dikim yapılacaksa sıra arası 2 m, sıra arası da 80-100 cm mesafe bırakılmalıdır. Kabak gibi ocak usulü dikimlerde 3 er tohum dikimi yapılır. Üstü 3-5 cm toprakla örtülüp hafifçe bastırılır.  Bitkinin çimlenmesinden sonra geliÅŸimi en düzgün olan bırakılarak diÄŸerleri seyreltilir. Fide usulü dikim yapılacaksa bitki ÅŸaşırtma yapıldıktan sonra can suyu verilir. Meyve tutumunun 5-6 cm ye ulaÅŸtığı döneme kadar çok fazla suya gereksinim duymaz bu yüzden bitki geliÅŸim sürecinde kadar çok fazla su verilmesi geliÅŸmeyi olumsuz etkiler. Yabancı otlarla mücadele etmek ve toprağı havalandırmak amacıyla çapa yapılır. Bitki kol atmaya baÅŸladıktan sonra çapalama yapılmaz. 

​

Meyvenin olgunlaÅŸtığının 3 ana göstergesi: Karpuzun kabuÄŸunun olgunluk parlaklığına ulaÅŸmış olması, karpuzu besleyen sap ucunun incelmiÅŸ olması ve sap ucundaki 2 kulakçığın kurumuÅŸ olması.

​

Ä°klim ve toprak durumuna göre 10-15 günde bir sulanmalıdır. Sulanırken kök boÄŸazında su göllenmemesine dikkat edilmelidir. Yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. Kaliteli tohum kullanılarak saÄŸlıklı bitkiler elde edilmelidir. Bununla beraber zararlı otlarla mücadele edilmelidir. Tabi bunlar sadece kültürel önlemlerdir.  Fusarium solgunluÄŸu gibi mantar hastalıkları  filiz ve yaprak kuruluÄŸuna, bitkinin kurumasına sebep olur. Kırmızı örümcekler, yaprak bitleri, karpuz telli böceÄŸi (Aynı uÄŸur böceÄŸine benzer ama daha turuncumsu bir görüntüsü vardır.) gibi zararlılar 

​

​

​

Kavun:

Sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. GeliÅŸme döneminde 20 derece ile 30 derece arasında sıcaklık ister. GüneÅŸ gereksinimi fazla olduÄŸu için gölge ve yarı gölge alanlara dikilmemelidir. Işık ve sıcaklık isteÄŸi karşılanmasya geliÅŸimi yavaÅŸlar.

​

Kumlu-tınlı, milli-tınlı, su tutma kabiliyeti çok iyi, geçirgen, iyi direne edilmiÅŸ, organik maddece zengin toprakları sever. Killi topraklar geç yetiÅŸtiricilik, kumlu topraklar erkencilik için idealdir. Köklerin topraÄŸa iyi yayılması için sonbaharda toprak 40-50 cm derinden iÅŸlenerek toprak hem havalandırılmalı hem de toprağın su tutma kabiliyeti arttırılır.  Don olayları tamamen geçtikten sonra toprak sıcaklığı 15 derece civarındayken tohum ekimi için ideal zamandır.

​

EÄŸer hobi bahçenizde her sene kavun yetiÅŸtirmeyi düÅŸünüyorsanız münavebeli ekim hem hastalıklardan korunmak için hem de verimlilik açısından uygun olacaktır. Her sene aynı yere ekim yapılıyorsa toprak organik maddece zenginleÅŸtirilmelidir. Bunun için sonbaharda yanmış çiftlik gübresi idealdir. Karık usulü dikimlerde karpuzda olduÄŸu gibi sıra arası 2 m.  sıra üzeri 80-100 cm idealdir. Ocak usulü dikimlerde her ocaÄŸa 3-4 tohum dikilip tohumların üzeri  3-4 cm toprakla örtülür. Çıkan fidelerden geliÅŸimi güzel olan fide bırakılır diÄŸerleri seyreltilir. EÄŸer erkencilik düÅŸünülüyorsa fide usulü dikimler 10-15 gün erkencilik saÄŸlar.

​

Karpuzda olduÄŸu gibi sadece fide ile dikim yapılacaksa fidenin tarlaya ÅŸaşırtma yapıldığı anda can suyu verilir. Havalar çok kurak gitmezse meyve tutumuna kadar (kavunun meyvesi 4-5 cm iriliÄŸe ulaşıncaya kadar) fazla sulamaya gerek yoktur. Meyve bu iriliÄŸe ulaÅŸtıktan sonra 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Sulama yapılırken bitki kökünün ve meyvenin suyla temas ettirilmemesine dikkat edilmelidir. 

​

Bitki kolları geliÅŸmeye baÅŸladığı döneme kadar yabancı otlarla mücadele ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılır. Bitki kol attığı dönemden sonra çapalama yapılmaz.

​

Külleme (kükürt kullanılarak mücadele edilebilir), kırmızı örümcek, yaprak biti, mozaik virüsü türevleri, kavun kızıl böceÄŸi, karpuz telli böceÄŸi, kavun sineÄŸi baÅŸlıca mücadele edilecek unsurlardır. kaliteli (ve sertifikalı) tohum kullanımı, sulama teknikleri, çürümüÅŸ yaprak ve meyvelerin uzaklaÅŸtırılması gibi kültürel önlemlerle beraber zirai tedbirlerle de mücadele edilebilir.

​

​

​

Karnabahar:

BaÅŸ (taç) kısmı sebze olarak tüketilen kış sebzesidir. Bu kısım güneÅŸ ışığına göre beyaz, krem ve sarı renklerde olabilir.  GeliÅŸme esnasında 15-20 derece ihtiyaç duysa da taç oluÅŸturmanın belli bir döneminden sonra düÅŸük sıcaklığa ihtiyaç duyar. DüÅŸük sıcaklıklara dayanıklıdırlar ama baÅŸ oluÅŸturma evresinde sıfır derecenin altını sevmezler. Taç oluÅŸumunda sıfır derecenin altındaki sıcaklıklar karnabaharın

 taç kısmının görüntüsünü bozar.

​

Toprak konusunda çok seçici deÄŸildir ama su tutma kapasitesi yüksek, drenajı iyi yapılmış orta ağırlıktaki organik maddece zengin tınlı topraklarda geliÅŸimi ve verimi iyidir. Genellikle fide usulü dikilir. Karnabaharın tohumdan ÅŸaşırtma yapılacak fide haline gelmesi 4-5 haftayı bulur. Fideler yastıktan tarlaya ÅŸaşırtma yapılırken 7-8 yapraklı düzgün gövdeli ve saÄŸlıklı fideler seçilmelidir. Ticari yetiÅŸtiricilikte olduÄŸu gibi geliÅŸimi zayıf, hafif sararmış yapraklı fidelerin taç kısımları küçük ve gevÅŸek kalmaktadır. Sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 30-40 cm ideal dikim aralığıdır. Dikimi mayıs, haziran, temmuz aylarına getirilmeli, dikimde can suyu verilmeli, 3-5 gün sonra da salma sulama yapılmalıdır. Dikimden 2 hafta sonra ilk çapa ile yabancı otlarla mücadele edilir. Ä°lk çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır.

​

Münavebeli dikim yapılmalıdır.  Fusarium solgunluÄŸu, külleme, mildiyö baÅŸlıca hastalıklarıdır. Lahana kelebeÄŸi, yaprak bitleri ve bitki öz suyunu emen diÄŸer böcekler de baÅŸlıca zararlılarıdır. Kültürel ve zirai yöntemlerle mücadele edilir. 

​

​

​

Turp:

Büyüklüklerine, ÅŸekillerine ve renklerine göre deÄŸiÅŸik turp çeÅŸitleri vardır.  Kazık-yumru köklü bitki grubundandır.  Kazık kökler 10 ile 35 cm arasında büyüklüklere ulaÅŸabilir. Kazık kökler turpun çeÅŸidine göre ilerleyen dönemlerde yumru haline dönüÅŸebilir. EÄŸer yumru üzerinde yan kökler oluÅŸursa bu istenmeyen durumdur, meyve kalitesini düÅŸürür. Bu durum toprağın yapısı ile direkt alakalıdır. Toprak yapısının ağırlaÅŸması ÅŸekil bozuklukları, çatlama, çatallaÅŸma ve acılaÅŸmaya sebep olur. Bu yüzden hafif bünyeli, derin geçirgen, tınlı topraklarda yetiÅŸtirilmelidir. 

​

Tohumla üretilirler. Tohumlar çimlenebilmek için 12-15  derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. GeliÅŸim döneminde 14-15 derece sıcaklık idealdir. Bu sıcaklık deÄŸerlerinin artması yapraklanmanın  artmasına, turpun küçük kalmasına sebep olur. Genc devrede düÅŸük sıcaklıklar turp oluÅŸturmadan sürgün ve çiçek oluÅŸturmaya sebep olur.

Ekim yapılacak alanın toprak yapısı iyi analiz edilmeli; ekim için hafif bünyeli, derin geçirgen, tınlı topraklar seçilmelidir. Toprak çok iyi iÅŸlenmeli, organik olarak zenginleÅŸtirilmelidir. Tohum dikiminden sonra tohumun üzeri 2-3 cm ince toprakla örtülmelidir.

Fındık turplarının genellikle  tahta ve tavalarda, aÄŸustos ayında, sıra arası 10-15 cm, sıra üzeri 3-5cm mesafe ile dikilmesi uygundur.

Bayır ve kestane turplarının genellikle tavalarda veya masuralarda sıra üzeri 30-40 cm, sıra üzeri 10-15 cm mesafe ile dikilmesi uygundur.

​

​

​

Havuç:

Toprak istekleri bakımından turp gibi seçicidir. Bu yüzden hafif bünyeli, derin geçirgen, tınlı ve iyi iÅŸlenmiÅŸ topraklarda yetiÅŸtirilmelidir. Bu tip topraklarda ürün kalitesi yüksek olur. EÄŸer hobi bahçenizin toprak yapısı havuç için istenilen yapıda deÄŸilse örneÄŸin, ağır, killi tınlı, killi yapıda ise havucun yıkanması, dezenfekte edilmesi, sofralık estetik görüntü kazandırılması zordur. Bu yüzden konservelerde kullanılabilir.

Sıcaklığın hem verim hem havucun renk alması yönünden önemi yadsınamaz.  Aşırı yağışlı ve  10-15 derece sıcaklıklarda yetiÅŸen havucun rengi yeterli koyulukta deÄŸildir. Bu yüzden ilkbahar ekimlerinde bitki yaprak geliÅŸimini öncelediÄŸinden kök geliÅŸimi zayıftır.  GeliÅŸimi için ideal sıcaklık 20 derecedir. Yüksek sıcaklıklarda havucun kök geliÅŸimi kısa olur, istenilen boya ulaÅŸamaz.  -5 derece soÄŸuÄŸa kadar dayanır.

 

Tohumu geç çimlendiÄŸinden yabancı ot temizliÄŸi her evrede çok önemlidir. Havuç gibi tohumu küçük olan sebzelerin tohum ekimlerinde ekilecek alanın toprağının inceltilerek tohumun toprakla temas etmesi önemli bir husustur. Bununla beraber ekim derinliÄŸinin 2-3 cm olmalıdır. Çimlenen tohumlar seyreltilirken sıra arası 30-40 cm, sıra üzeri 5-10 cm arası mesafe gözetilir. Tohumların çimlenmesi için optimum sıcaklık aralığı 10-12 derecedir. Bu derecenin altında çimlenme gecikir. Çimlenmenin gecikmesi tohuma zarar vermez. Toprak sıcaklığı istenilen aralığa gelince tohumlar uyanır.

Seyreltme çimlenme tamamlandıktan sonra ve bitkiler 2-3 yapraklı olduÄŸu dönemlerde yapılır. Seyreltme yapılırken köklerin zarar görmemesine dikkat edilir.

​

Hobi bahçenizde havuç yetiÅŸtirmeyi düÅŸünüyorsanız sulama politikası yüzünden  havuç yetiÅŸtireceÄŸiniz bölgeyi izole etmeniz gerekebilir. Çünkü diÄŸer sebzelere göre daha dikkatli sulama politikası gerektirir. Bitkinin ilk ve ikinci evresinde sulama çok önemlidir. Ä°lk evrede sulama yeterli gelmezse havucun kök boyunun kısa kalmasına, ikinci evrede sulama yeterli gelmezse havucun kök kalınlığının istenilen seviyeye gelememesine sebep olur. Bu arada aşırı sulama yapılması ise havucun çatlamasına sebep olmaktadır.

​

Münavebeli dikim önerilir. (SoÄŸan, domates, marul...) Maydanoz, fasulye, tahıl ekimi yapılan yerlere ekim yapılırsa yeterli verim alınamaz.  BaÅŸlıca zararlıları köstebek ve havuç sineÄŸidir.

​

​

​

Lahana:

Lahanalar serin iklim sebzeleridirler. 15-20 derece ideal yetiÅŸtirilme sıcaklıklarıdır. Yüksek sıcaklıklar ürün kalitesini düÅŸürür. Bu yüzden en kaliteli üretim sonbahar-kış döneminde yapılır. Çiçeklenme dönemlerinde düÅŸük sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar.  Lahanalarda 25 derecenin üzerinde büyüme durur, -8 dereceye kadar soÄŸuklara dayanabilirler.

​

Lahanalar toprak konusunda çok seçici olmamakla beraber; su tutma kapasitesi iyi, organik maddece zengin, tınlı, kumlu tınlı topraklarda verimi iyidir. 

​

Tohumdan üretim yapılacaksa tohum ekimi Mayıs-AÄŸustos aylarına kadar yapılabilir. Ekim gecikirse baÅŸbaÄŸlama gecikir. Sıra üzeri 50-70 cm, sıra arası 45-60 cm ideal dikim aralığıdır. Sıkışık dikimlerde baÅŸlar küçük kalır. Esas yerlerine dikimden sonra can suyu verilir. Genel olarak suyu çok severler. Sonbahar-kış yağışlarının  düzenli olduÄŸu dönemlerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Yabancı otlarla mücadele etmek ve kaymaklaÅŸmış toprak tabakasını kırmak için birkaç kere çapa yapılır.

​

Münavebeli dikim yapılır.

​

Başlıca zararlıları yaprak bitleri ve lahana kelebeğidir.

​

​

​

​

​

Patates:

Ä°lkbaharda don olayları tamamen geçtikten sonra toprak ısısı 8-10 dereceye ulaÅŸtığında dikimi yapılır.

​

Patates ekimi yapılmadan önce toprağın  yapısına göre (killi topraklarda: sonbaharda-derin, kumlu topraklarda: ilkbaharda-yüzlek) toprağın çok iyi iÅŸlenmesi gerekir. Kumlu tınlı, killi tınlı topraklarda iyi geliÅŸim gösterir. Aynı yere ard arda patates ekimi verimi önemli ölçüde olumsuz etkiler. Bununla beraber hastalıklar artar. Bu yüzden münavebeli dikim yapılmalıdır. Ekim nöbeti için toprağı azot ve humus bakımından zenginleÅŸtiren bitkiler tercih edilmelidir. (Baklagiller, hububat vs.) Patates çiftlik gübresini çok sever.

​

Sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm ideal dikim aralığıdır. Dikim derinliÄŸi ise 2-5 cm arasıdır. Tohum olarak ortalama 6 cm çapında gözleri uyanmış, filizleri yeÅŸermiÅŸ yumrular kullanılmalıdır. (Tercihen sertifikalı tohumluklar kullanılmalıdır.)

​

Patates çok bakım ister. Bitkinin boyu 10-15 cm olduÄŸunda ilk çapa yapılmalıdır. Ä°lk çapa ile hem yabancı otlarla mücadele edilir, hem toprak havalandırılır ve bitkinin kök boÄŸazı doldurulur.  Kök boÄŸazı doldurma iÅŸlemi her çapa ile yinelenir. 2-3 hafta aralıklarla  çapalama yapılır.

​

Karıkla sulama en yaygın sulama ÅŸeklidir. Ä°lk sulama bitkide yumrular ilk oluÅŸtuÄŸu dönemde yapılır. Mevsim ve hava ÅŸartlarına göre 2-3 haftada bir sulanmalıdır. Alt yapraklar sararmaya baÅŸladığında bitkinin suya ihtiyacı olduÄŸu anlaşılır. Yeterli düzeyde sulama yapılmazsa memeli ve çatlak yumrular oluÅŸur. 

 

Yaprak sapları kuruyup sarardığı zaman hasat zamanı gelmiÅŸ demektir. Yine de emin olmak için bitkinin kök boÄŸazı eÅŸelenir, yumrulara bakılır, yumrular ideal boÄŸa ve renge ulaÅŸtığı zaman hasat yapılır. Hasattan sonra tabanda yumru kalırsa seneye yeniden filizlenir.  Hasat iÅŸlemi sırasında toprak tavında olmalı ve yumrulara zarar verilmemelidir.

​

Patates üretiminde sertifikalı tohum önemlidir. Çünkü birçok bakteriyel hastalık önceki dönemlerde kültürel yöntemlerle alınan tohumluk yumrularla taşınmaktadır. Tohumsal yumru kullanılacak ise hastalıklı veya hastalık belirtileri olan yumrular kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle münavebeli ekime dikkat edilmeli ve aynı yere ekim yapılmamalıdır. Ekimler ıslak topraÄŸa yapılmamalı, hastalık belirtisi gösteren yumrular veya yapraklar, bitki kalıntıları ortamdan uzaklaÅŸtırılmalıdır.

 

 

​

​

SoÄŸan:

GeliÅŸim evresinde (12-17 derce arasında) serin, baÅŸ baÄŸlama döneminden hasat zamanına kadar yüksek sıcaklıklara (25-30 derece) ihtiyaç duyarlar. gün ışığına gereksinimleri fazladır.

​

SoÄŸan su tutmak kapasitesi yüksek, kök geliÅŸimi için gevÅŸek yapıdaki kolay iÅŸlenebilir hafif toprakları, tınlı, hafif killi, humuslu toprakları sever.  Münavebeli dikim (baklagiller)  yapılmalıdır. Hobi bahçenizde aynı yere üst üste gelen senelerde ekim yapılmamalıdır.  DeÄŸiÅŸik yerlere dikim yapılması verim açısından önemlidir.

​

Arpacık Soğan:

Tohum ekilecek alanın önce masura olarak hazırlanması gerekir.  Serpme usulü tohum topraÄŸa serpilir. Ä°nce bir tabaka oluÅŸturacak ÅŸekilde tohumların üstü toprakla kapatılır. YaÄŸmurlama usulü sulama yapılır. 1-2 hafta içerisinde tohumlar çimlenir. Hasat amanı fındık veya ceviz boyuna gelir yaprakları sararır. Hasat yapıldıktan sonra 2- 3 gün güneÅŸli ortamda toprak üzerinde bekletilir. Ä°yice kuruduktan sonra başın 1-2 cm üzerinden kesilerek baÅŸsoÄŸan üretimi için saklanır. (Ä°stenilirse yemeklerde kullanılır.)

​

SoÄŸanın bahçenize ekimi 2 ÅŸekilde yapılabilir.

SoÄŸan doÄŸrudan tohumla ekilecekse:

30' ar cm mesafe ile sıralar açılıp bolca tohum bırakılır.  Çimlenmeye 2 hafta sonra ilk çapa, 4 hafta sonra toprağı gevÅŸetmek amacıyla 2 çapa yapılır. 2. çapa ile beraber 5-10 cm aralıklı olarak seyreltme yapılır. Mevsim ÅŸartlarına göre ÅŸubat ve mart aylarında dikim yapılır.

Arpacık soğandan ekilerek başsoğan yetiştirilecekse:

10-15 cm yüksekte masuralar oluÅŸturulur. 30 cm sıra arası, 10 cm sıra üzeri olmak üzere 2-3 cm derinlikte açılan çizilere arpacık soÄŸan dikimi yapılır.

​

BaÅŸ baÄŸlamadan olgunlaÅŸmaya geçene kadarki dönem su gereksinimleri çok fazladır. Haftada bir kere sulanmalıdır. Hobi bahçeniz için küçük bir alanda ekim yapacaksanız yaÄŸmurlama usulü sulama yapmanız önerilir. Aşırı sulama zararlıdır. Olgunluk devresinde sulama kesilir.  Arpacık soÄŸan dikildikten 1 hafta sonra çimlenmeye baÅŸlar.  2. hafta zararlı otlarla mücadele etmek ve toprağı kabartmak için birinci çapa yapılır. Birinci çapadan 3-5 hafta sonra da ikinci çapa yapılır. 

 

Zararlılarla mücadele etmek için arpacık soÄŸanlarını dikmeden önce ilaçlamalı ve münavebe planına göre dikim yapılmalıdır.

​

​

​

Çilek:

SoÄŸuÄŸa -10 dereceye kadar dayanabildiÄŸi için ülkemizin hemen hemen her yerinde rahatlıkla yetiÅŸtirilebilir. ÇeÅŸidi çok bir bitkidir. Bu sebeple bulunduÄŸunuz bölgeye uygun türü diktiÄŸiniz zaman gerçek oranda verim elde edebilirsiniz. Her yerde yetiÅŸtirilebiliyor olması her türün her yerde aynı oranda çilek vereceÄŸi anlamına gelmez. Åžöyleki: Çilekte gün uzunluÄŸu süresi çok önemlidir. ÇileÄŸin bazı türlerinde; uzun günlerde kol  geliÅŸimi, bazı çeÅŸitlerinde de çiçek gözü geliÅŸimi fazla olur. Bu sebeple gün uzunluÄŸu çilekte verim için çok önemlidir. Sıcaklığın -10 dereceden daha soÄŸuk olduÄŸu yerlerde bitkinin üzeri kuru yaprak, saman veya biraz yükseklik kazandırarak sera naylonu ile örtülmelidir. Hem erkencilik için (15-25 gün) hem de dondan korunmak için Hobi bahçenizde çilek yetiÅŸtiriciliÄŸi için küçük bir sera yapmayı düÅŸünebilirsiniz.

​

Çilek süzek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.  Bu tip topraklarda kökleri 60-70 cm derinliklere kadar iner. Killi ve ağır topraklarda kök geliÅŸimi yataydır. Kireçli toprakları sevmez.  Çilek dikilecek toprak iyi iÅŸlenmeli çiftlik gübresi ile zenginleÅŸtirilmelidir.  Damla sulama tesisatı çekildikten sonra 60-70 cm geniÅŸliÄŸinde, 20-30 cm yüksekliÄŸinde masuralara hazırlanır.  Yabancı otlarla mücadele etmek, ürün kalitesini arttırmak ve erkenci ürün elde etmek için masuralarda malçlama yapılır. Malçlama için siyah plastik, saman veya çam iÄŸneleri gibi materyaller kullanılır. 25-30 cm sıra üzeri, 30 cm sıra arası ideal dikim aralığıdır.  Yaz dikimlerinde bu ara daha da uzun bırakılabilir. Çilek bitkisinin bütün mevsimlerde dikimi yapılabilir. 

​

Bahar dikimi mevsim ve coÄŸrafi ÅŸartlar göz önünde bulundurularak genellikle Nisan ayında yapılır. Bitki dikimden itibaren ilk 1-2 ay içerisinde çiçek açarak meyve verir.  Ä°lk sene verimi bir sonraki seneye göre oldukça düÅŸüktür.  Bu yüzden bahar dikiminden hemen sonra çilek hasadınızın düÅŸük olması sizi üzmesin. Yerini sevmediÄŸini veya yanlış çilek türünü diktiÄŸinizi düÅŸünmeyin.

 

Yaz dikiminde dikimden önce fideler 1 gün suda bekletilirse ve 2-3 genç yaprak bırakılarak dikim yapılırsa daha iyi sonuçlar alınır. Dikimden sonra cansuyu verilir. Dikimden itibaren 2 hafta boyunca günde mutlaka birkaç defa sulanmalıdır.  En ideal sulama metodu damla sulama ile yapılan sulamadır. Damla sulama sistemi yoksa yaÄŸmurlama usulü sulama yapılabilir. Aşırı sulama mantar hastalıklarına ve çürümelere  sebep olur.  Ä°lk 1 hafta içerisinde açan çiçekler kopartılır. EÄŸer hobi bahçenize baÅŸka bahçeden çilek fidesi taşıyacaksanız taşıdığınız fidenin üstündeki meyveleri ve çiçekleri koparıp dikim yaparsanız bitkinin topraÄŸa tutunumunu ve bitki geliÅŸimini öncelemiÅŸ olursunuz.

​

Sonbahar ve kış dikimleri daha çok Akdeniz Bölgesinde ısıtılan seralarda ve yüksek tünellerde yapılmaktadır.

​

Çilek bitkisi kol atarak büyür. Bu durum verimlilik açısından istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden kol temizliÄŸi iyi yapılmalıdır.

​

Kırmızı örümcek, yaprak biti, kadılokması, danaburnu baÅŸlıca zararlılarıdır. Kök, yaprak ve meyve hastalıkları görülebilir. Bilhassa meyve çürüÄŸüne karşı birkaç defa sistemik mantari ilaç atılmalıdır.

​

​

Nane:

SoÄŸuÄŸa karşı dayanıklı oluÅŸu ve toprak konusunda çok seçici olmaması sebebiyle hemen hemen her yerde yetiÅŸtirilebilir.  Ilıman ve nemli iklimlerde bitki geliÅŸimi daha iyidir. Sıcak ve kurak iklimlerde bitki boyu ve yaprak geliÅŸimi zayıf olur.  Hobi bahçenizde nane dikimi yapacaksanız yarı gölge alanları seçmelisiniz.  Devamlı güneÅŸ alan yerlere yapılan dikimlerde bitki geliÅŸimi durur, çiçeklenme artar, yapraklar geliÅŸmez. 12-15 derece geliÅŸimi için ideal sıcaklık aralığıdır. Bitkinin toprak altı kısımları etkilenmediÄŸi sürece aşırı donlara dayanıklıdır. 

​

Genel olarak toprak konusunda çok seçici deÄŸildir ama kumlu tınlı topraklarda iyi geliÅŸim gösterir. Tohumdan, çelikten ve kök sürgünlerinden üretim yapılabilir.

​

Çelikten üretim yapılacaksa; yaprakları alınmış gövdelerden alınan 10-15 cm'lik çelikler  2-3 gözü dışarıda bırakılarak topraÄŸa dikilir.  Üstleri hava alacak ÅŸekilde gölgelenir. Toprak iyice bastırılır. Bolca sulanır. Nane çok rahat çelikten köklendirilebilir.

​

Kökten sürgün ile üretim yapılacaksa; önceki senelerde dikimi yapılmış ama artık gövde yapısı itibari ile canlılığını ve diriliÄŸini kaybetmiÅŸ, odunsulaÅŸmış bitkinin saçak kökleri topraÄŸa gömülür.

​

Her iki yöntemde de filizlenme oranı yüksek olacağından kök sürgünlerinin veya çeliklerin dikim aralıkları iyi ayarlanmalıdır. Her iki ÅŸekilde köklendirilen filizler asıl yerlerine taşınabilir. 

​

Tohum ile üretim yapılacaksa; tohumlar iyi iÅŸlenmiÅŸ topraÄŸa serpildikten sonra küreÄŸin tersi ile veya tahta ile serpilen yüzeye hafifçe vurularak tohumların toprakla teması arttırılır. Daha sonra tohumların üstü çok ince harç ile kapatılır. Aynı ÅŸekilde toprak yine kürekle veya tahta ile sıkıştırılır. Nane tohumları çok küçüktür. Bu sayede hem tohumların toprakla temas yüzeyi arttırarak çimlenme oranı arttırılır, hem de karınca gibi tohum toplayıcılara karşı önlem alınmış olur.

​

​

Mısır:

10-12 derecede çimlenmeye baÅŸlar, 15 derece de çimlenme hızlanır. 40 dereceden sonra çimlenme biter. Her ne kadar üreticiler mısır bitkisinin sıcak gecelerde iyi geliÅŸme gösterdiÄŸini düÅŸünse de,  bitki için en ideali serin geceler, güneÅŸli günler ve orta sıcaklıklardır.

​

Mısır bitkisinin suya en çok ihtiyaç duyduÄŸu ay Temmuz ayıdır. Daha sonra sırasıyla AÄŸustos ve Haziran aylarıdır. Tozlanma zamanı su ihtiyacı karşılanamazsa tane baÄŸlama oranı düÅŸer.

​

Gerekli bitki besin maddelerini ihtiva ettiÄŸi sürece mısır bitkisi toprak konusunda çok seçici deÄŸildir.  Ama yine de derin iÅŸlenmiÅŸ, su tutma kapasitesi yüksek, tınlı topraklar bitkinin geliÅŸimi için en ideal topraklardır. Toprak sıcaklığının 15 dereceye geldiÄŸi Nisan ortaları, Mayıs baÅŸları ekim için en ideal zamandır. Tohumlar yüzeyin 5 cm altında kalacak derinlikte dikilmelidir. EÄŸer hobi bahçeniz için tek sıra dikim yapacaksanız 20 cm aralık bırakarak dikim yapmanız idealdir. Sıra arası dikimler için 60-70 cm aralık bırakılmalıdır.

​

Ä°lk çapa, bitkinin 4-5 yapraklı döneme girdiÄŸi 2 . hafta sonunda yapılır. Yabancı otlar alınır, toprak havalandırılır, özellikle bitkinin köklerine zarar vermekten ve kök boÄŸazının kapanmasından kaçınılır. 

Ä°kinci çapa, bitkinin 8-10 yapraklı döneme girdiÄŸi ,40-50 cm boya ulaÅŸtığı dönemde yapılır. Bu çapa ile birlikte destek köklerinin üzeri doldurulur. Mısır bitkisinin ilk geliÅŸim döneminde su, ışık ve besin maddeleri yönünden  yabancı otlarla mücadele güzü yetersizdir. Bu yüzden  her iki çapada da yabancı otlarla ciddi bir  mücadele gereklidir.

​

Tepe ve koçan püskülü çıktığı andan itibaren mısır bitkisinin suya en çok ihtiyaç duyduÄŸu dönemdir. Ä°lk sulama ikinci çapadan hemen sonra, yani bitki boyu 40-50 cm' ya ulaÅŸtığında; ikinci sulama ise bitkinin tepe ve koçan püskülü çıkmadan hemen öncesinde yapılmalıdır.

​

BaÅŸlıca zararlıları yaprak kurdu, koçan kurdu, sap kurudu, yeÅŸil kurt, yaprak bitleri, kırmızı örümcektir.

 

Mısır, koçan baÄŸlayıp tane oluÅŸturduktan sonra, özellikle tepe kısmı iyice kapalı olmayan koçanlar kargalar vb. kuÅŸlar tarafından açılmakta ve taneler yenmektedir. Bunun önüne geçmek için; Rüzgardan ses çıkaran aletler yapmak, güneÅŸte parlayan levhalar ve kendi ölülerini asmak, korkuluklar dikmek ve tüfekle korkutma gibi metotlar izlenebilir belki ama hobi bahçeciliÄŸinde bir pet ÅŸiÅŸeyi ikiye bölüp (mantar ve küf oluÅŸumunu engellemek için delikler açarak) olgunlaÅŸan mısır koçanlarına geçirmek daha insancıldır. Böylelikle bu tip kuÅŸlar mısır koçanlarına zarar veremez.

​

​

Bakla:

Bakla ılıman iklim bitkisidir. Yağışlı ve rutubetli iklimleri sever. Tohum, toprak altı çimlenme döneminde -4 dereceye kadar soÄŸuklara dayanabilir. Tohumun toprakta çimlenebilmesi için en uygun sıcaklık 10-15 derece arası; bitkinin geliÅŸim dönemi için en uygun sıcaklığı aralığı ise 9-19 derece aralığıdır.

 

Kış aylarının soÄŸuk geçtiÄŸi bölgelerde ekim iÅŸlemlerinin Mart – Nisan aylarında; geç don olayların yaÅŸandığı bölgelerde ise Mayıs ayında yapılması uygundur.

​

Turfanda ürünlerde ise nispeten daha ılık kış ÅŸartlarına sahip olan Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, deniz iklimine yakın olan yetiÅŸtirme bölgelerinde Ekim ayı ortalarında baÅŸlayarak kasım ayı sonuna kadar yapılan ekim yapılabilir.

 

Toprak konusunda çok seçici deÄŸildir. Derin, geçirgen, organik madde bakımından zengin tınlı ve killi toprakları sever.  Çimlenme döneminde aşırı yağış verimi düÅŸürür. Serpme usulü, sıra üzeri, ocak usulü dikilebilir.  Çimlenmeyi arttırmak için dikim yapmadan bir gün önce tohumlar suda ıslatılmalı veya nemli bir bezde bekletilmelidir. Dikimden sonra havalar aşırı kurak geçerse çimlenmeden önce bir kere sulama yapılmalıdır. Meyve baÄŸladıktan sonra düzenli sulama yapılması verimlilik açısından önemlidir.

Ocak usulü dikimlerde 40-50 cm aralıklarla ocaklar açılarak takribi 5-8 cm derinliÄŸe 3-4 tohum bırakılır üstü hafifçe örtülüp bastırılır.

Sıra üzeri dikimlerde sıra üzeri 15-20 cm, sıra arası 60-70 cm dikimler idealdir.

Dikimden 2 hafta sonra çimlenme baÅŸlar, çimlenmeyi müteakip bitkinin boyu 8-10 cm ye ulaşınca ilk çapa, bitki çiçeklenmeden önce de ikinci çapa yapılır. Çiçeklenme döneminde yapılan çapalama Çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir.

​

Ispanak:

Ispanak serin iklim sebzesidir. 15-20 °C arasındaki sıcaklıklar bitki geliÅŸiminin en ideal olduÄŸu dönemlerdir. Ispanak bitkisinin ekimi yaz sonlarında, kış aylarında ve ilkbahar aylarında yapılabilir. Bu sebeple hobi bahçenizde normal sebze hasatlarınızdan hemen sonra ikinci ürün olarak yetiÅŸtirmeyi düÅŸünebilirsiniz. 

​

Organik maddece zengin(taze gübre atılmamalıdır), kireç oranı yüksek, hafif killi, kumlu killi toprakları sever. Ä°kinci ürün olarak ekimi yapılacak bahçenizde ekim yapmadan önce bahçenizin iyice sulanması ve tava gelmesi beklenir. Sıra üzeri dikim yapacaksanız 20-25 cm sıra aralığı bırakmanız, sıra üzeri de 3-5 cm mesafeli dikim yapmanız idealdir. Serpme usulü dikim yapacaksanız bu sıklık biraz daha arttırılabilir. Serpme usulü dikim yaparken çok sık dikim yapılması hem bitki geliÅŸimini olumsuz etkiler hem de bitki zararlılarının ve hastalık etkenlerinin artmasına sebep olur.  Tohumlar toprak yüzeyinin birkaç cm altına kalacak ÅŸekilde ekim yapılır. Tohumun çimlenme süresi ekim yapılan mevsime göre 1 hafta ile 1 ay arasında deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir.

​

Ispanak suyu sever. Mevsim yağışlarına göre haftada 1-2 kere sulanabilir. Mevsimsel yağışların çok olduÄŸu dönemlerde sulama sıklığı azaltılır. Aşırı su bitkiye zarar verir. Damlama ve salma sulama ile sulama yapılabilse de bitki için en ideali yaÄŸmurlama ile yapılan sulamadır.

 

Önemli: Hastalık ve zararlılar mücadele için asla tarım ilacı kullanılmamalıdır. Yapraklarında kalan  ilaç kalıntıları yıkamayla geçmeyeceÄŸi gibi insanlar için zararlı olabilir. Bunun yerine yaprak bitlerini önlemek için sık aralıklarla sabunlu su püskürtülebilir. Salyangozların zararlarından korunmak için fidelerin etrafına meÅŸe odunu külü serpilebilir. Nemli ve rutubetli ortamlar oluÅŸturacak ÅŸekilde sık sulama yapılmamalı, sık ekimden kaçınılmalı ve kaliteli tohum kullanılmalıdır.

​

Sarımsak:

YetiÅŸtirme döneminde  15-20 °C sıcaklıklara ve yüksek neme ihtiyaç duyarlar. DiÅŸlerin ve başın oluÅŸumundan sonra yüksek nem hastalıklara sebep olur. Sıcaklık deÄŸiÅŸimleri bitkinin yaprakları üzerinde sararmalara ve bitki geliÅŸiminin yavaÅŸlamasına sebep olur. 

​

Toprak konusunda çok seçici deÄŸildir. Sarımsak, bitki besin maddeleri ve organik maddelerce zengin hafif karakterli, humuslu topraklarda iyi geliÅŸim gösterir. Yanmamış çiftlik gübresinden kaçınılmalıdır. Hobi bahçenizde sarımsak ekimi yapacağınız yeri ekim yapmadan 3 ay önce yanmış hayvan gübresi ile  20-25 cm iÅŸleyerek hazır hale getirmeniz iyi sonuç almanız için önemlidir.

Dikim için metrekareye 80-100 sarımsak gelecek ÅŸekilde ve sarımsak diÅŸlerin uç kısımları toprak üstünden görülecek ÅŸekilde dikim yapılır. Sıra üzeri dikim yapılacak ise sıralar arası 25-30 cm, sıra üzeri 6-8 cm mesafe idealdir.

​

Sarımsak bitkisinin suya en fazla gereksinim duyduÄŸu dönem geliÅŸim dönemidir. Bu dönemde yeterli yağışı aldığı taktirde sulamaya gerek kalmayabilir.  Sulamanın gerekli olduÄŸu hallerde yaÄŸmurlama sulama yapmak en baÅŸarılı sonucu verir. Hasat döneminde ise yağış istemez.

​

Hasat, bitkinin yapraklarının iyice sararmasından sonra yapılır.Bu dönem sahil kesimlerinde Haziran/Temmuz iç kesimlerde Eylül/Ekim aylarına kadar deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir.

​

Roka:

Roka tohumlarının çimlenebilmesi ve bitki geliÅŸiminin saÄŸlıklı devam edebilmesi için sıcaklığın 10°C’nin üzerinde olması gerekmektedir. DeÄŸiÅŸken iklim koÅŸullarına karşı çok hassas bir bitkidir. Yaz sıcakları ve 10°C’nin altındaki sıcaklar bitkinin sebze olarak tüketilen yapraklarının aromatik yapısını bozarak acılaÅŸtırır.

Bu yüzden hava sıcaklıklarının çok yüksek veya çok düÅŸük olmadığı ilkbahar ve sonbahar ayları ürün kalitesinin en yüksek olduÄŸu dönemlerdir. Nem ve yaprak kalitesi doÄŸru orantılıdır. Yeterli nemin olmadığı dönemlerde yapraklarda küçülme ve aromatik yapıda bozulmalar meydana gelir.

​

​

Roka iklim konusunda olduÄŸu gibi toprak istekleri bakımından da seçici bir sebzedir. Ağır bünyeli ve killi toprakları sevmez. Organik maddelerce zengin ve kumlu-tınlı toprakları sever.

​

Batı ve güney bölgelerde açık tarla koÅŸullarında bütün yıl boyunca yetiÅŸtirilebilir. SoÄŸuk bölgelerde ise örtü altında yetiÅŸtirilebilir. Açıkta aÄŸaç altı, yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz.

15-20 cm sıra arası, 4-5 cm sıra üzeri ideal ekim aralıklarıdır. Tohumlar çok küçük oldukları için ekim yapılan yerin üstü yarım santimetre ince kum ile kapatıp hafifçe sulanmalıdır. Ä°klim koÅŸullarına göre ortalama 1 haftada  tohumlar çimlenir. Ä°deal nem ve sıcaklık ÅŸartlarında 1 ay sonra hobi bahçenizden rokalarınızı toplamaya baÅŸlayabilirsiniz. elveriÅŸsiz hava ÅŸartlarında ise bu süre 2-3 aya kadar çıkar.

​

Bezelye:

Bezelye serin ve nemli iklimleri seven, soÄŸuÄŸa dayanabilen bir bitkidir. Sıcak ve kurak havalardan hoÅŸlanmaz. Bezelye ekimi için ideal toprak sıcaklığı 7-8 °C aralığıdır. GeliÅŸme dönemindeki yüksek sıcaklık ve aşırı güneÅŸ çiçeklenme sürecini kısaltacağı için generatif büyümeye sebep olur. Sıcaklıkların 10 °C’nin altına düÅŸtüÄŸü durumlarda ise danenin olgunlaÅŸması gerçekleÅŸmez.

​

YetiÅŸme dönemi boyunca düzenli ve yavaÅŸ sulama  danenin yüksek kalitede oluÅŸmasını saÄŸlayacaktır. Danelerin olgunlaÅŸma 30 °C ve üstüne çıkması durumunda tohumlar haÅŸlanır.

​

Bezelye toprak konusunda seçicidir. Ağır topraklardan hoÅŸlanmaz. Alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek, iyi draje edilmiÅŸ killi-tınlı toprakları sever. Erken üretim için kumlu-tınlı topraklar tercih edilir. 

​

Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprak ile temasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple de sebzenin sırıklar vasıtası ile yerden kaldırılması gerekecektir.

​

Tohum ekimi bölgedeki iklim ÅŸartlarına göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. Bu noktada Kasım ayından baÅŸlayarak Mayıs ayı sonuna kadar  ekiminin yapılması mümkündür.

Genellikle Åžubat ve Mart aylarında ekim yapılmakla birlikte, Kasım sonuna kadar sonbahar çeÅŸitleri, ÅŸubat ayından mart ayının ortasına kadar erkenci çeÅŸitler, mart ortasından nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeÅŸitler, nisan ortasından sonra ise sıcaÄŸa dayanıklı çeÅŸitlerin ekiminin yapılması doÄŸru olacaktır.

​

Ekim sürecinin mutlaka toprak tavında iken yapılması ve tohumların ortalama olarak 3-5 cm derinliÄŸe ekilmesi gerekmektedir.

Sırık türü çeÅŸitlerin ekiminde ise sıra arası 50 – 80 cm, sıra üzeri ise 15 – 25 cm; düze ekilecek bezelyelerde ise sıra arası 20-30 cm, sıra üzeri ise 10-15 cm olacak ÅŸekilde aralıklarla tohum ekimi idealdir. Sırık türü ekimlerde bezelye tohumları masuraların boyun noktalarına ocakvari olarak ekilirler. Bu nedenle de her ocaÄŸa 4-5 adet tohum atılması gerekir.

​

Yeni çimlenen bezelye filizleri yabancı otlara karşı hassas oldukları için ilk çapa toprağı hafifçe havalandırmak ve yabancı otları temizlemek için  yüzeysel yapılır. Ä°kinci çapa sonrasında Herek Verme iÅŸlemi yapılır.

​

Mevsimin yağışlı geçtiÄŸi dönemlerde, mevsim yağışlarına ilave olarak çiçeklenme öncesindeki dönem ve meyve tutumundan sonraki dönemde birer kez sulama yapılması gerekmektedir. 

​

Hasat zamanı gelen bezelyeler 2-3 gün içerisinde toplanması gerekmektedir. Havaların kurak geçtiÄŸi dönemlerde daneler çok çabuk olgunlaşırlar.

​

Enginar: ​

Enginar ılık iklimleri sever. SoÄŸuk ve aşırı sıcaktan hoÅŸlanmaz. - 5 dereceden sonra toprak üstü kısımları kısmen veya tamamen donar. Sıcak ve kuru hava ÅŸartlarında baÅŸlar iyi geliÅŸmez. Sıcak havalarda hızlıca kartlaşır, çiçeklenir ve acılaşır.  Sıcak dönemlerde hasat devresi çok kısalır.

​

Enginar derin, serin, humusça zengin, iyi drene edilmiÅŸ, hafif nemli, tınlı, kumlu-tınlı, killi-tınlı topraklarda iyi geliÅŸir ve iyi ürün verir. Hafif kumlu topraklarda daha erken ürün alınırsa da baÅŸlar küçük olur. Fazla nemli kili topraklarda ise çabuk kök çürüklüÄŸüne yakalanır ve ömrü kısalır.

​

Enginarın tarlaya dikimi aÄŸustos sonu veya eylül ayında yapılır. Dikimde genel olarak her bitki için yaklaşık 1 m. mesafe kalmasına dikkat edilir.  3 tip dikim yapılır. Bahar aylarında  yetiÅŸkin bitkilerin dip sürgünlerinin köklendirilmesiyle edilen köklü fidelerin dikimiyle, dinlenme halindeki enginar bitkilerinin toprak altındaki gövdesinden alınan ve üzerinde 3–5 adet göz taşıyan parçalarla ve toprak yüzeyine çıkmış, üzerinde az da olsa kök taşıyan dip sürgünlerinin doÄŸrudan tarlaya dikilmesiyle yapılabilir. Dikimler en az sıra üzeri 1 m. sıralar arası 1 m. olacak ÅŸekilde ocak usulü yapılmalıdır. Ocaklara 10'ar cm aralıklı ekilen dip sürgünlerinden 1 veya 2 piç bırakılarak diÄŸerleri seyreltilmelidir. Dipleri açılmış ocaklara birer kürek dolusu yanmış çiftlik gübresi verilip  boÄŸaz doldurması yapılır.

​

 Bitki yeteri kadar su alamazsa baÅŸları küçük olur, kalite düÅŸer ve çabuk sertleÅŸir. Bu sebeple kurak geçen mevsimlerde sulama yapılmalıdır. Yaz aylarında Enginar bitkisi dinlenmeye girer. Bitkilerin sürmelerini uyarmak için  sonbahar aylarına bir uyandırma sulaması yapılır. Uyandırma sulaması bölgelere göre temmuz, aÄŸustos, eylül aylarında yapılır.  Uyanmadan 1 ay sonra, 2–3 sürgün bırakılacak ÅŸekilde sürgün temizliÄŸi yapılır. Enginarın kök yapısı itibari ile suya karşı duyarlıdır. Bu yüzden fazla sulamalardan kaçınılır.  

 

Enginar başı genlikle birkaç yaprağı ile kesilir. Bir sürgünden bir ana baÅŸ ve genellikle iki yan baÅŸ meydana gelir. Hasat  enginar baÅŸlarını meydana getiren etli yaprakların yeni açılmaya baÅŸladıkları zaman yapılır. Hasat gecikirse yapraklar hem açılır, hem de selülozlaşıp sertleÅŸir.  Hasat devresi Akdeniz bölgesi için ocak-nisan ayları dönemine rastlamaktadır.

​

​

​

Domates
Hıyar
Biber
Maydanoz
Marul
Patlıcan
Fasulye
Bamya
Kabak
Karpuz
Kavun
Karnabahar
Turp
Lahana
Havuç
Patates
SoÄŸan
Çilek
Nane
Mısır
Bakla
ekim-dikim.jpg
Ispanak
Sarımsak
Roka
Bezelye
Enginar
bottom of page