top of page

Alacağınız bahçenin bir ruhu olmalıdır.





Müstakbel bahçenizi almak üzere bir bahçeye girdiğinizde içinde gezinin.

Birçok insan için edineceği bir malın ruhunun olması bütün teknik kriterlerden çok daha önemli bir husustur.


İçinde gezerken almayı düşündüğünüz bahçenin ruhu ile sizin auranızın örtüştüğü ölçüde mutlu olacağınız bir bahçe seçin. Bahçenin içinde gezinirken içinde yetişmiş ağaçlara dikkat edin. Bahçenin içindeki yıllanmış bir çam ağacı, belki bir selvi veya ladin ileride peyzaj düzenlemesi yaparken vazgeçemeyeceğiniz unsurlar olarak bahçenize görsel güzellikler sağlayacaktır. Üstelik peyzaj düzenlemesi yaparken yıllanmış bir ağacı bahçenize kazandırmak; o ağacı, o hale getirene kadar geçecek süreyi peşinen kazanmanızı sağlayacaktır.


Alacağınız bahçenin manzarası, bahçenizin ve komşu bahçelerin dokusu, civarda yaşayan canlılar, yakınlardan geçen bir dere, ruhunuzu doyuracak diğer görsel güzellikler, sizin açınızdan bakıldığında bahçeye eşsiz değerler katabilir.



Tüm bu fiziksel veriler ışığında ruhunuzun da onay vereceği bir bahçeyi seçmeye özen gösterin. İleride ev veya çardak yapmayı düşünüyorsanız sahibi olmayı düşündüğünüz bahçenin bunun için elverişli olup olmadığını iyi değerlendirin.


Görselliği bozan ve üstesinden gelemeyeceğiniz bir görüntü, civarda kötü koku yayan tesis, gürültüye sebep olan çevresel faktörler gibi dış etkenleri de asla gözardı etmeyin. Unutmayın, orası sizin huzur bulacağınız müstakbel gizli mabediniz olacak.



Lokasyon


Bahçenizin bulunduğu konumun evinize olan mesafesi bahçeye ulaşım süresini ve aynı zamanda ulaşım maliyetinizi belirleyen ana unsurdur.

Ayrıca almayı düşündüğünüz bahçenin bir şehre, beldeye, anayola yakın olması da bahçenizin değer kazanması açısından önemli bir kriterdir.



Yol, Su, Elektrik


İster yatırım yapmak için, ister hoşça vakit geçirmek için, isterseniz bir küçük bahçe evi yapmak için olsun alacağınız bahçede ilk göz önünde bulunduracağınız kriterler bunlar olmalıdır. Neden:


Yol:

Bahçeye ulaşım ve lojistik konularında en önemli kriter yoldur. İçerisine araba ile giremediğiniz her yol sizin için ileride büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir. Bunlardan bazıları:

  • Bahçeye erişim sürenizi belirleyen ana unsur yoldur.

  • İleride içerisine ev, çardak vs. yapmayı düşünüyorsanız bu işlerin tamamı için gereken kum, çimento, kereste, moloz, torf, hafriyat işlemleri için bahçenize ulaşım sağlayabilmeniz için yol elzemdir.

  • İhtiyacınız olacak malzemeleri bahçenizden uzağa park edeceğiniz arabanızdan bahçenize getirmek, oradan da tekrar arabaya götürmek meşakkatli bir iştir.

  • Komşu bahçelerden geçerek bahçenize ulaşacak olmak sizin ve yakınlarınız için can sıkıcı olabilir.

  • Bütün bu kriterler kadastro yolu ile statüsü belirlenmiş ve kamunun kullanımına sunulmuş olan yollar için geçerlidir. Bunların haricinde cılga veya patika yol olarak tabir edilen ve sadece insan, hayvan ve tırtır denilen motor ve traktörlerin geçebileceği dar yollar da yola sınırı olmayan parsellere erişim için kullanılmaktadır.

Hiç yol yoksa:

Bizim ve diğer bahçe komşularımızın bahçelerimize erişim için kullandığı ve statüsünü o yola sınır olan bütün bahçe sahiplerinin aralarında sözlü mutabakatla belirlediği yollar da vardır. Yani görünürde bir yol var fakat o yol aslında resmiyette hiç yok. Yani her bahçe sahibinin kendi bahçe sınırlarından 1 m. geri çekilerek o bölgedeki paydaşların kullanımına kazandırdığı yollar da vardır. Hani tabela sözü ile özetlemek gerekirse: "özel mülktür, yabancı araçlar giremez!!!" yoludur...


Resimde kadastro yolundan bizim bahçelerimize ulaşım için kullandığımız yolun apllikasyon ölçümü sırasında çekilmiş görüntüsü görülmektedir. Yoldaki işaretli kısmın solu bir bahçe sahibine, sağı başka bahçe sahibine aittir. Her iki bahçenin kesişim noktası ise tam ortadaki taşın bulunduğu referans noktasıdır.


Su:

Su, hem temel ihtiyaçlarımız için hem de bahçenizin sulama ihtiyacı için en az yol kadar gerekli ve önemli bir kriterdir. Almayı düşündüğünüz bahçeye ev, çardak vs. yapmayı düşünüyorsanız bahçenize yakın şebeke hattının geçiyor olması çok önemlidir. Sağlık ve hijyen açısından şebeke suyunun bulunması bahçede geçireceğiniz zamanın konforunu arttıracağı gibi alım-satım işlerinde de satış fiyatını etkileyen kuvvetli bir referanstır.


Sulama Suyu:

Bahçenizde yetiştirmeyi düşündüğünüz sebze, meyve ve diğer süs bitkilerinin temel gereksinimini karşılayacak olan suyu genel olarak 3 şekilde karşılayabilirsiniz.

1-Salma sulama

2-Damla sulama

3-Sondaj


Salma sulama:

Bahçenizin salma sulama kaynağına yakın olması, suyu bahçenize getirene kadar gereken süreyi belirleyen ana unsurdur.

Temiz su kaynağına yakınlığı, yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkilerin sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir.

Su kaynağının potansiyeli, bahçeniz için ihtiyaç duyacağınız sulama aralıklarını da belirler.

Damla Sulama:

Salma sulama için belirleyici kriterlerin tamamının damla sulama için de geçerli olduğu söylenebilir. Almayı düşündüğünüz bahçede damla sulama yapılabiliyor olması alım/satım süreçlerinde referans oluşturacaktır. Damla sulama, salma sulamaya göre suyun bitkilere taşınım sürecindeki meşakkati ortadan kaldırır. Bu da su kaynağını ve vaktinizi daha etkin ve verimli kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bahçenizi alırken hazırda kurulu bulunan damla sulama hortumlarının yıpranmışlığı ve kalitesi na bakmakta fayda vardır.

Sondaj:

Almayı düşündüğünüz bahçede sondaj pompasının bulunuyor olması da çok önemli bir etkendir. Yapmayı düşüneceğiniz muhtemel ev için gerekli olan elektrik aboneliği için harcanacak zamanı, prosedürü ve bir kısım bürokrasiyi ortadan kaldıracak olması sizi çok rahatlatacaktır. Ayrıca klasik sulama tekniklerine ilave olarak bağımsız ve alternatif bir kaynaktır. Mevcutta klasik yöntemlerle yapılan sulamanın yetersiz kaldığı durumlarda sondaj suyu çok önemli bir alternatiftir. Yaklaşık sondaj maliyetinin 5-10 bin arası olduğu (ort:10 m. derinlik için-ruhsat ve abonelik işleri hariç) düşünüldüğünde alacağınız bahçede sondaj yapılmış olması çok büyük bir artıdır.


Elektrik:

İleride yapmayı düşündüğünüz ev, çardak vs. için olmazsa olmaz unsurlardan bir diğeri de elektriktir. Bahçenize yakın bir konumdan elektrik direği geçmiyorsa; uzak mesafeden başka bahçe sahiplerinin rızasını alarak onların bahçesine direk dikerek elektrik getireceğinizi unutmayınız. Bahçenizin yakınından elektrik hattı geçiyor olması başka bahçelere direk dikerek getireceğiniz elektrik hattından çok daha kolay ve masrafsız bir iştir. Ayrıca kolay kolay kimse bahçesinin ortasına elektrik direği dikilmesine rıza göstermez.


Arazinin büyüklüğü:

Eğer hobi amaçlı bir bahçe edinmeyi düşünüyorsanız gereğinden büyük bahçe seçimi yaparsanız bu işi eğlenceden çok eziyete çevireceğinizi unutmayın. Eğer çalışıyorsanız ve bahçeniz için haftada 1-2 günden fazla zaman ayıramayacaksanız 500 m2 den küçük yerleri düşünmelisiniz. Daha büyük yerler sizi hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak yoracaktır. 500 m2 ile 1.000 m2 arasındaki yerler ancak emekliler için ve haftada 2-3 günden fazla zaman ayırabilecekler için idealdir.


Komşuluk:

Huzurlu bir bahçenin temel dayanaklarından birisi de güzel bahçe komşularıdır. Aileniz ve sevdiklerinizle hoşça ve huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız bahçe komşularınız konusunda da seçici olmaya özen gösterin. Dünyanın en güzel bahçesi de olsa unutmayın ki siz sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu vakit geçirirken size tedirginlik veren bir çift göz bütün auranızı bozacaktır. Bu yüzden almayı düşündüğünüz bahçede keşif yaparken mümkün olduğunca komşularınız hakkında gözlem yapıp bilgi edinmeye çalışın. Mümkünse diyaloğa girin. Bahçe komşularınız hakkında bilgi edinin. Bahçeniz iyi komşularla sizin için sosyal bir aktivite alanı olacaktır. Komşularınız aynı zamanda tecrübelerinden faydalanacağınız mihmandarlarınız olacaktır.


Tapu:

Alacağınız bahçenin tapusunun müstakil tek tapu olmasını önceleyin. Alım ve satım işlerinde kolaylık sağlayacağı gibi hisseli tapu üzerinde yapı ruhsatında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Örneğin kooperatif hissesi olarak 1/10 hissedarı olduğunuz 5.000 m2 bir arazide sizin kullanımınıza ayrılan 500 m2'lik kısımda; bu bölümün bağımsız sahibiymişsiniz gibi yapı yapamazsınız. Sizin hissedarı olduğunuz 5.000 m2 lik alanın geneli üzerinde ilgili kanun ve mevzuatlar çerçevesinde yapı izni verilir. Yani yerel yönetim ilgili alanın her bir hissedarına ayrı ayrı yapı izni vermeyeceği gibi, her bir hissedeki konteyneri yıkabilir, yıktırabilir veya kaldırtabilir. Bu kısım için bknz. ilgili kanun ve mevzuatlar


Simetri:

Almayı düşündüğünüz bahçenin simetrisi de çok önemlidir. Zira güzel bir peyzaj için simetri olmazsa olmaz önceliğiniz olmalıdır. Çok girintili, bakanın gözünü yoran, iç içe geçmiş bahçelerden uzak durmalısınız. Şekilsiz bir bahçenin etrafına çekeceğiniz tel örgü veya yapmayı düşündüğünüz duvar ekstra iş gücü ve maliyet gerektirir. Şekilsiz bir bahçeye dışarıdan bakıldığında estetik bir görüntü kazandırmak oldukça zordur.


Yapılacak işler:

Alacağınız bahçenin mevcut durumundan hayalinizdeki hale gelene kadarki geçireceği süreçte sizi bekleyen işleri hesaplayın. Bunu yaparkenki kriterleriniz: zaman, para ve emek olmalıdır. Örneğin arazinin yapısına göre tesviye gerekebilir ama bunu fidanlarınızı dikmeden önce yapmalısınız ki fidan dikim işi ancak sezonunda yapılabilecek bir iştir. Bu tür işler bir iş planlama, kronolojik sıralama ve maliyet hesabı gerektirir. Eski ağaçların köküyle sökülmesi, tesviye, fidan ve fide dikimi, yapı-çardak işleri, toprak ıslahı, peyzaj düzenlemeleri, izinler vs. gibi...




Son olarak:

Eğer bir hobi bahçesi edinmeyi düşünüyorsanız yukarıda yazmış olduğum her bir detaya çok önem vermelisiniz. Bütün bu yazdıklarım deneyimlerimin ve tecrübelerimin ürünüdür. Unutmayın ki siz oraya huzur bulmaya ve hoşça vakit geçirmeye gideceksiniz. <<ANASAYFA>>






Son Yazılar

Hepsini Gör

Tüm yazılar...

Neden? Neden hobi bahçesi Hobi Bahçenizi alırken bunlara dikkat edin: Hobi bahçenizde neler yetiştirebilirsiniz. Peyzaj İlgili Yönetmelikler-1 Hobi bahçenizde yapı ve inşaat prosedürleri Bahçeyi

bottom of page