top of page

Önceki sayfalarda yazılan kriterlerin çoğunu sağlayan bir bahçe aldınız. Peki ya sonra!!!


İlk yapmanız gereken iş aplikasyon ölçümü yaptırmaktır.


Aplikasyon iÅŸlemi:

Bahçenizin tapusunda bulunan ada/pafta bilgileri ile Kadastro Müdürlüklerinden alınan verilerin gerçek saha üzerinde örtüştürülmesi işlemidir.

Yandaki resimde benim bahçeme ait aplikasyon krokisi görülmektedir.



Yani:

Bahçeyi aldığınızda size söylenen ve gösterilen sınırlarla gerçek sınırlar farklı olabilir. Gerçek sınırlarda zamana bağlı kaymalar, sınır ihlalleri vb. düzenlemeler yapılmış olabilir. Buna benzer sebeplerle; aldığınız arazinin tapu bilgileri ile arazi içerisindeki gerçek sınırlarının tespiti çok önemlidir.


Örneğin:

Tapuda 500 m2 olarak aldığınız yer, gerçekte bahçe sahibinin size gösterdiği yere göre daha küçük veya daha büyük olabilir. Aldığınız bahçenin sınırına küçük bir duvar, o duvarın üstüne de tel örgü çektirdiniz. Bahçenizin girişine de bir kapı yaptırdınız. Haliyle bir takım masraflara girdiniz. Sınır komşularınızdan birisi bahçesini sattı. Yeni komşunuz bu bahçeyi alır almaz aplikasyon ölçümünü yaptırdı. Bir de baktı ne görsün!!! Sizinle olan sınırı; haliyle o sınırdaki duvarınız ve tel örgü onun bahçesinin 2 m içerisinde kalmış!!! (Umarım bu satırlar üst komşum okumuyordur. Çünkü bu olay yaşandı.)


Sonuç:

O duvarlar yıkılacak, o tel örgü sökülecek, yeniden inşaat, moloz, hafriyat, iş gücü ve zaman kaybı... Düşünün; bir de bahçeye ev yaptığınızı ve evin aplikasyon işleminden sonra tam tamına iki arazinin sınır çizgisinin üstünde olduğunu... (Umarım bu satırları üst üst üst komşum okumuyordur. Çünkü bu olay da yaşandı.)

Aplikasyon işlemi Kadastro Müdürlükleri ile yetkilendirilmiş harita büroları tarafından tapu sahibinin veya vekilinin tapu belgesi ile müracaatıyla yapılabilmektedir. Arazinin büyüklüğüne göre ücret alınır. (Örn:2017 yılında 1000 m2'nin altındaki arazilerin ölçüm bedeli yaklaşık 400 TL civaıydı.)


Ön planlama ve peyzajın ilk ayak sesleri


Bahçede uzun uzun gezinin, düşünün, resim çekin, düşünün, yine resim çekin, yine düşünün, akşamları resimlere bakın, yine düşünün, resimleri bilgisayara yükleyin, uzun uzun bakın, eşinizle konuşun, yine düşünün, sizden daha tecrübeli başka bahçe komşularınızın görüşlerini alın, başkalarını bahçenize götürün onların görüşünü alın, onlardan aldığınız geri dönüşlerle aklınıza yatan fikirleri birleştirin, düşünün ve yine düşünün...


Niye?

Çünkü, bir şeyi kırk kere düşünüp bir kere yapmak; aynı şeyi yapıp yapıp bozmaktan daha az emek ve maliyet ister. Hobi bahçeciliğinde maliyet ve zaman birbiri ile yarışan iki at gibidir.

Niye?

Çünkü, bir bitkinin büyüyüp serpilmesi, toprağa köklerini salması, bahçenize görsel güzellik katması parayla değil, zamanla olacak bir iştir. Aynı bitkiyi 1 sene sonra oraya yürüyüş yolu yapmak için sökerseniz kaybettiğiniz şey sadece o bitkiye ödediğiniz para değil, yeni bitkinin gelişimi için geçecek zaman da olacaktır.


Kroki çizin


Ölçeklendirilmiş krokiler çizin. İsterseniz karalama kağıtlarına, isterseniz bilgisayarınıza...

Ben kendi bahçem için excel de hücrelerin satır ve sütunlarını daraltarak, renkli kenarlar ve dolgular kullanarak peyzaj tasarımları yaptım. Hatta 3 boyutlu simülasyon programları kullanarak bahçe evimi tasarladım. Nereye ne ekeceğimi bu plana sadık kalarak yaptım. Bahçemdeki gölge, yarı gölge ve güneş gören alanları belirleyip oraya göre sebze meyve ektim.

Yandaki resim benim bahçemin krokisidir.


Not tutun:


Kafanızda iş kronolojisini doğru yapın. Sabit ve değişmeyecek unsurları iyi belirleyin. İncelik, estetik ve zarafet isteyen işleri sona bırakın. Bilgisayarınızda veya ajandanızda iş planı oluşturun.

Niye?

Çünkü ev yapacaksanız hafriyatın, molozun, çimentonun altında kalacak çimi ve süs bitkilerini öncelemeyin. Kamyonun kum dökebileceği yere süs bitkileri dikmeyin. Gibi...


Şiddetli tavsiyelerim (aksini yaparsanız çok zorlanacaksınız)


Önce ağır işleri yapın ve dışarıdan içeri doğru iş planı belirleyin.

Yani:

Önce bahçe duvarını yapın. (-ki mahremiyet alanınız ve sınırlarınız belli olsun.)

Önce bahçe duvarını yapın. (-ki ev/çardak/kamelya inşaatı için bahçeye bırakacağınız malzemeniz güvende olsun.)

Önce bahçe duvarını yapın. (-ki ev, çardak vs. yaparken çalışacak küçük/büyük iş makinelerinin hareket kabiliyetini kısıtlamayın.)

Önce bahçe duvarını yapın. (-ki izole alanınızın sınırları belli olsun.)

Önce bahçe duvarını yapın. (-ki kolay başlayıp, kolay bitsin.)




...


Son Yazılar

Hepsini Gör

Tüm yazılar...

Neden? Neden hobi bahçesi Hobi Bahçenizi alırken bunlara dikkat edin: Hobi bahçenizde neler yetiştirebilirsiniz. Peyzaj İlgili Yönetmelikler-1 Hobi bahçenizde yapı ve inşaat prosedürleri Bahçeyi

bottom of page